Wanneer je een meerdaagse hike gaat ondernemen in Zweden denk je na over welk schoeisel, welke sokken en welke kleding je meeneemt. Het volgende waar je aan denkt is wat je onderweg gaat eten en drinken en ook dat bereid je tot in de puntjes voor. Het spreekt voor zich dat dit stuk voor stuk essentiële aspecten van de hike zijn, maar laten we niet vergeten dat wie slecht slaapt ook slecht presteert. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat een slaapgebrek met je humeur doet. Of met het humeur van je reisgenoot.
Outdoor slapen in Zweden, hoe doe je dat?
1. Overnachten in hutten in de Zweedse natuur
Slaap outdoor in Zweden met de middelen die er al gebouwd zijn! Door Zweden heen staan talloze piepkleine houten hutjes en shelters in de natuur, die over het algemeen vrij toegankelijk zijn. Sommigen zijn uitgerust met brandhout en een vuurplaats, er is meestal ruimte voor een aantal personen en je bent aardig beschermd tegen wind en regen. Ze staan aangegeven op wandelkaarten, dus over het algemeen zou het geen probleem moeten zijn er eentje te vinden. Een nadeel is wel dat als je tijdens je hike rekent op overnachtingen in dergelijke hutjes, je daar ook je route op moet aanpassen. Iets anders om rekening mee te houden is dat, doordat je hutjes openbaar zijn, ze ook in gebruik kunnen zijn door anderen. Misschien komt dit niet heel vaak voor, maar als je er niet over nagedacht hebt en je geen alternatief hebt kan dat een behoorlijke tegenvaller zijn. De hutjes tref je bijna altijd in nette staat aan, zorg ervoor dat je al je rommel meeneemt en alles achterlaat zoals je het hebt aangetroffen.
2. Neem een tent mee tijdens je meerdaagse hike
Een redelijk voor zichzelf sprekend alternatief is de tent. Tenten zijn er in verschillende soorten, maten en gewichten en de meeste zijn uitermate eenvoudig en nagenoeg overal op te zetten. Het gebruiken van een tent tijdens hikes heeft nog meer voordelen, waaronder de flexibiliteit die het biedt met betrekking tot (het wijzigen van) de route, bescherming tegen weersinvloeden en misschien zelfs wat verduistering in de lange Zweedse lente- en zomerdagen. Je hoeft geen fortuin uit te geven voor een trekkerstentje. Voor een lichtgewicht tent (+/- 2kg) voor twee personen zou je tussen de 100 en 200 euro prima kunnen slagen als je de diverse acties en aanbiedingen tijdig in de gaten houdt. Je zult zien dat als je nog lagere prijzen vindt, dit vaak ten koste gaat van het lichtgewicht of bijvoorbeeld de waterdichtheid. Een nadeel van het meenemen van een tent op een meerdaagse hike is het feit dat je extra gewicht meeneemt in je bagage. Het betreft in eerder genoemd geval maar zo’n twee kilogram voor een tweepersoonstentje, maar afhankelijk van de duur van je hike is de tent niet de enige bagage die je meeneemt. Daarnaast zul je, ook al is het heel eenvoudig, elke dag je tentje moeten opbouwen en afbreken. Als het dan eenmaal staat, heb je wel een droge plek om te verblijven.
3. Slapen in de buitenlucht in Zweden
Het slapen in de open lucht kan voor velen nogal een stap zijn. Het veilige gevoel van een tent laat je achter. En hoe bescherm je jezelf tegen het weer of vliegende prikbeestjes? Een bivakzak biedt hier uitkomst in alle situaties van buiten slapen. Het is ultra lichtgewicht, beschermt je tegen wind, regen en muggen en blijft gemakkelijker warm dan een tent. Je gebruikt een bivakzak door er met je slaapzak in te gaan liggen en vervolgens kun je hem gemakkelijk dichtritsen. Vaak zit er een soort ‘raampje’ bij het hoofdeind, zodat je nog steeds wel naar de sterrenhemel kunt kijken. In sommige gebieden kun je ook prima overnachten in de natuur met alleen je matje en slaapzak met waterdichte hoes. In veel gevallen is het dan toch fijn om in ieder geval een tarp mee te nemen. Die is veelzijdig inzetbaar om een onderkomen te maken, is lichtgewicht en neemt niet veel ruimte in beslag in je rugzak. Je kunt deze twee artikelen natuurlijk ook samen gebruiken. Met een combinatie van een bivakzak en een tarp ben je eigenlijk op alles voorbereid. De twee artikelen samen hoeven nog geen kilo te wegen en zijn zéér klein en gemakkelijk in gebruik. Het nadeel hieraan is dat je voor een goede bivakzak en een tarp samen wellicht wel meer geld kwijt bent dan voor een eenvoudig trekkerstentje. Voor mij weegt dat prijsverschil in alle opzichten op tegen het gebruikersgemak en de ruimte die het inneemt. Waar namelijk nét te weinig plek is voor een tentje, kun je met een bivakzak al snel goed uit de voeten.
De keuze voor je slaapplek en manier waarop je wilt overnachten kan van een heleboel factoren afhankelijk zijn. Er is niet echt een goed of fout en een combinatie van materialen kan ook prima werken. Er zijn een aantal zaken die ik in deze blog niet heb besproken. De eerste hiervan is het zelf bouwen van een onderkomen met behulp van materialen die beschikbaar zijn in de natuur. Waarom ik dit hier niet bespreek? Bij een meerdaagse hike moet volgens mij de route en de activiteit hiken voorop staan. In mijn beleving maak je een onderkomen van natuurlijke materialen wanneer je van plan bent om langere tijd op dezelfde plek te verblijven of overleven. Het elke dag opnieuw bouwen van een plek om te slapen lijkt mij een niet heel waardevolle besteding van energie en tijd. Een voordeel als je ervoor kiest om dit wel te doen is dat je er waarschijnlijk heel snel heel goed in wordt. Overigens is het bouwen van een eigen onderkomen wel een heel waardevolle skill om te beheersen en zal ik hier in een latere blog zeker nog eens dieper op in gaan.
Een andere manier van overnachten die ik hier niet heb gesproken is het slapen in een vandrarhem (hostel, letterlijk: wandelhuis), B&B of ander geboekt huisje, zoals een trekkershut op een camping. Dit neemt niet weg dat het alsnog een hele goede opties kunnen zijn, met name tijdens langere hikevakanties. Wil je meer weten over hiken in Zweden of zelf een avontuurlijke reis op maat samenstellen? Neem dan eens contact op en zie wat wij voor jou kunnen betekenen.