Nadat je de smaak van het buiten zijn goed te pakken hebt gekregen en je al een aantal keer een dag op pad bent geweest, is het misschien wel tijd om een wat langere tocht te maken. Na het lezen van Outdoor voor beginners deel 1 ben je wat zekerder geworden bij het vinden van je weg door de bossen en je bent beter bekend geworden met je basis uitrusting. In dit deel van de serie Outdoor voor beginners behandelen we wat je nodig hebt om een meerdaagse hike te ondernemen onder normale weersomstandigheden.
Welke uitrusting gaat mee op een meerdaagse hike?
Kleding is in de vorige blog al behandeld, maar is slechts een deel van wat je meeneemt op pad. Er is behoorlijk wat te kiezen als het om uitrusting gaat, waarbij prijzen en kwaliteit behoorlijk uiteen kunnen lopen. Maar gelukkig hoef je geen extra hypotheek af te sluiten om prima spullen mee te kunnen nemen.
Eten, slapen en drinken tijdens je tocht
Water
Om te beginnen staat water op je lijstje. Dit is al een goed voorbeeld van slim omgaan met middelen, want je hoeft geen peperdure fles te hebben om water mee te nemen. Een simpele PETfles kan al voldoende zijn. Wel is het slim om je water goed bij de hand te hebben, zodat je onderweg voldoende drinkt. Een ideale oplossing is een waterzak voor in je rugzak met een slang eraan. Je kunt dan onderweg uit het slangetje drinken. In de volksmond worden ze CamelBak genoemd, naar het bedrijf dat ze produceert. Ze zijn echter ook van andere fabrikanten te krijgen, in verschillende prijsklassen.
Nog meer water, maar dan warm
Naast ‘gewoon’ water is het ook raadzaam om heet water in een thermosfles mee te nemen. Voor je korte pauzes is het ideaal dat je toch snel koffie of thee kunt drinken zonder dat je direct met de brander aan de slag hoeft. Ook is het een erg fijn gevoel dat je iets warms kunt drinken na uren in de regen te hebben gelopen. Leer jezelf aan om je thermosfles ook weer te vullen voordat je in de ochtend opnieuw op pad gaat. Schaf een dubbelwandige thermosfles aan van RVS, die houdt je water het langst warm of koud en kan tegen een stootje.
Bestek
We blijven nog even in het eet- en drinkdomein: je zult ook zaken nodig hebben waar je eten mee kunt voorbereiden en opeten. Dat laatste is relatief makkelijk, met een spork en een plastic bordje ben je al een heel eind. Er zijn overigens ook talloze andere combinaties van bestek te vinden, waarbij je als een soort zwitsers zakmes de beschikking hebt tot een full size mes, vork en lepel. Het is dus een kwestie van voorkeur.
Koken
Je zult een pannetje (of meerdere) nodig hebben om zaken in op te warmen. Als je boven houtvuur gaat koken of op kooltjes kun je lichtgewicht pannetjes meenemen die daarvoor geschikt zijn. Kies je ervoor om met een brander te gaan werken dan kun je vaak een gehele set kopen waarbij de pan op de brander past. Beiden hebben voor- en nadelen. Op houtvuur scheelt je een brander in je rugzak, maar duurt langer voordat je genoeg warmte hebt om iets te kunnen koken. Daarnaast ben je afhankelijk van het al dan niet beschikbare brandhout. Een brander is gemakkelijk en snel, maar neemt ruimte in beslag. Ze zijn niet goedkoop in aanschaf, maar een goede brander gaat jaren mee. Voor beide opties geldt dat je brandstof moet hebben. Voor de eerste optie kun je gebruiken wat er voorhanden is om je heen, maar voor een brander zul je de brandstof ook mee moeten nemen.
Een dak boven je hoofd (of juist niet?)
Als je langer dan een dag gaat wandelen zul je ergens moeten slapen. Er zijn op diverse trails hostels of B&B’s te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen, maar we gaan er vanuit dat je in de natuur wilt slapen. In Nederland is dit maar op weinig plekken legaal, maar in Zweden mag je bijna overal wildkamperen zolang je de natuur respecteert, niks achterlaat en niks meeneemt. De belangrijkste vraag is: hoe gaat je onderkomen eruitzien? Neem je een simpel tentje mee, ga je helemaal gebruik maken van natuurlijke objecten zoals takken en bladeren of span je een tarp als dak? Mijn advies is om het allemaal eens te proberen zodat je weet waar je je het meest prettig bij voelt. Ook kan het afhankelijk zijn van het jaargetijde (een tentje is wel erg lekker wanneer het veel regent) en hoeveel gewicht je bereid bent extra mee te nemen om net dat beetje extra luxe te kunnen ervaren. Mijn advies is om in ieder geval een tarp bij je te hebben, zodat je altijd een droog plekje kunt creëren waar je kunt slapen. In plaats daarvan kun je kiezen om een bivakzak mee te nemen, dit is in feite een klein 1-persoons waterdicht tentje waar je met je slaapzak in gaat. Voordelen hiervan zijn dat ze waterdicht zijn, compact om mee te nemen en snel op te zetten. Het grote nadeel is dat je niet zoveel bewegingsruimte hebt als bij een gewone tent
Een slaapzak en matje
Wat je in ieder geval nodig gaat hebben is een slaapzak. Kijk bij de aanschaf hiervan goed naar de temperaturen waar de slaapzak voor ontworpen is. Je weet van jezelf wel of je het snel koud hebt of juist snel warm, dus pas je keuze daar op aan. Denk overigens niet dat je een nacht in een te koude slaapzak makkelijk kunt opvangen met het aantrekken van meer kleding, dit werkt slechts beperkt. Het is comfortabeler om met zo min mogelijk kleding in een goede slaapzak te liggen dan met 3 lagen kleding in een te dunne. Een matje voor onder je slaapzak gaat je ook helpen bij je comfort. Niet alleen zorgt het matje dat je zachter ligt en kleine oneffenheden van de grond uitvlakt, het is ook de isolatielaag tussen je slaapzak en de koude en eventueel vochtige grond. Matjes kun je kopen met zelfopblaasbare functie (vaak is het laatste zetje met je eigen adem nog wel even nodig), in verschillende diktes. Zelf ben ik fan van het simpele (en goedkope) schuimmatje. Deze kosten een fractie van z’n zelfopblaasbare soortgenoten en hebben ook nog eens de zeer fijne eigenschap dat ze niet lek kunnen.
Hardware voor je meerdaagse hike
Natuurlijk zijn een slaapzak en matje erg belangrijk, maar je kunt er geen hout mee hakken. Je hebt dus nog andere zaken nodig om je tocht tot een succes te brengen. Sommige heb je wellicht al in huis, voor andere artikelen zul je even moeten (web)winkelen.
Welke hardware mag niet ontbreken op jouw eerste outdoor avontuur?
Mes
In het kader van ‘gereedschap’ zijn er ook nog wat zaken te bespreken. Allereerst kun je eigenlijk niet zonder mes. Rustig aan Rambo, het hoeft geen slagersmes van 30cm te zijn. Kies voor een exemplaar dat fijn in de hand ligt en goed scherp is. Het kan een klapmes zijn, of eentje in een losse schede die je bijvoorbeeld aan je riem kunt maken. Zorg ook dat je mes scherp blijft, want een bot mes zorgt voor ongelukken doordat je teveel kracht moet gaan zetten. De goedkope messen van het Zweedse MoraKniv vind ik ideaal. Je kunt ze op veel plekken kopen, kosten zoals gezegd niet veel en zijn vlijmscherp.
Bijl en zaag
Als je toch gaat shoppen voor een mes, kijk dan ook gelijk voor een handzame handbijl. Hiermee kun je brandhout kleiner maken en takken bruikbaar maken voor je eventuele onderkomen. Mocht je van plan zijn om je gehele onderkomen van hout uit de omgeving te maken, zorg dan dat je een klapzaag mee hebt. Messen, bijlen en zagen kun je kopen met zeer mooie houten handvatten, maar vaak zijn de exemplaren met kunststof een stuk lichter en minstens net zo stevig.
Kaart en kompas
Als je van plan bent om langere wandelingen te maken door onbekend gebied is een kompas ook geen overbodige luxe. Je hebt daarbij ook een kaart nodig van het gebied waar je je in gaat begeven. Het is praktisch om de kaart in een waterdichte hoes te doen, zodat je ook in de regen gewoon aan de slag kunt. Oefen met kaart en kompas vóór je een ingewikkelde route gaat wandelen, anders kom je er al snel achter dat je weinig hebt aan het materiaal. Een kompas werkt niet zonder de bijbehorende kennis van zaken.
De paklijst voor jouw meerdaagse hike heeft technische snufjes nodig!
Dat klinkt alsof je een heel besturingssysteem met allerlei computers en gadgets nodig hebt, maar dat is niet wat ik bedoel. Techniek kan zowel over ingewikkelde digitale devices gaan als over hele basic technische uitvindingen die het leven nou eenmaal een stuk gemakkelijker maken. En waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan strikt noodzakelijk?
Technische uitrusting die niet mag ontbreken op je paklijst
Bereikbaarheid onderweg
Buiten alle ‘analoge’ zaken die we besproken hebben zijn er wat elektronische zaken die erg handig zijn. Als eerste je telefoon. Ik heb het in een andere blog al eens verteld, maar zorg dat je een manier hebt om te communiceren met achterblijvers. In grote delen van Zweden is er prima ontvangst, vaak met snel internet. Toch zijn er ook nog genoeg gebieden waar je simpelweg geen enkel streepje bereik gaat krijgen, dus ook niet voor noodoproepen. Als je van tevoren weet dat je daar veel tijd gaat doorbrengen kun je overwegen om bijvoorbeeld satelliettelefoon met te nemen. Dit kan een kostbaar middel zijn, zowel in aanschaf als gebruik. Er zijn echter ook andere oplossingen die een stuk minder kosten maar net zo effectief zijn, zoals de Garmin inReach Mini2: hiermee kun je via een message service locatie-updates via het satellietnetwerk laten versturen, zodat de mensen thuis weten waar je bent (geweest).
Hoofdlamp
Een minder futuristisch stuk technologie, maar onmisbaar: de hoofdlamp. Je koopt een goed model al voor een paar tientjes en hebt hierdoor prima zicht op waar je loopt in het donker. Sommige hebben een rood filter voor de lamp, hierdoor blijft je nachtzicht beter op orde en het lezen van felle oppervlakken zoals kaarten is een stuk comfortabeler. Er zijn versies die op verwisselbare batterijen werken en die een oplaadbare accu ingebouwd hebben. Voor beiden geldt dat ze een keer leeg raken, dus zorg voor reserve batterijen of een manier om op te laden. Een powerbank kan dan een uitkomst zijn, ook voor je telefoon overigens.
Vuur maken
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk en wel degelijk technisch, moet je nog iets meenemen waarmee je vuur kunt maken. Ik heb altijd een ziplock zakje bij me waar een aansteker of firesteel in zit. Door het zakje blijft het spul droog, maar ik gok toch niet op 100% werking van de aansteker. Deze gaan namelijk ook gewoon leeg. En het geeft ook wel weer een lekker back to basic gevoel om met de firesteel je vuur voor de nacht aan te maken. Neem ook alvast wat droog tondel mee in het zakje, dit scheelt je misschien een hoop tijd bij het aanmaken.
Je zou kunnen zeggen dat bovenstaande het recept kan zijn voor je tocht, en dat de paklijst je ingrediëntenlijst is. Maar hoe het gerecht dan uiteindelijk smaakt hangt van de persoonlijke inbreng van chef af, en dat ben jij! Ook zul je merken dat je naar mate je meer ervaring krijgt sommige zaken je voorkeur gaan krijgen en andere dingen niet goed bij je passen.
Als je de bijna oneindige natuur van Zweden wil beleven met de rugzak op de rug, neem dan contact met ons op zodat we samen je onvergetelijke reis op maat kunnen maken!
Gaaf hoor.