Een winterse reis naar Zweden bevat in veel gevallen een aantal vaste componenten. Een tocht met sledehonden staat daarbij vaak ver bovenaan de wensenlijst, al dan niet op nummer 1. Je boekt zo’n huskytocht in Zweden omdat je van een ander hebt gehoord dat het een fantástische ervaring is. Misschien heb je foto’s of video’s gezien van toeristen die dit avontuur beleven. Hoe dan ook: je bent enthousiast geworden en nú is het moment dat je het éín-de-lijk zelf mag gaan ervaren. Natuurlijk heb je er van tevoren over nagedacht, maar pas wanneer je de reis geboekt hebt, wordt het écht. Wat kun je verwachten? Wat trek je aan? Moet je eigenlijk iets kennen of kunnen voordat je begint aan zo’n sledehondentocht? En hoe zit het met kinderen? Nou, je treft het! Want wij blijken dus jarenlange ervaring te hebben met sledehonden in alle opzichten en zullen al je vragen kunnen beantwoorden.
- Wat kan ik verwachten tijdens een tocht met husky’s?
- Welke sledehondentocht zal ik boeken?
- Wat moet ik (niet) doen tijdens een huskytocht in Zweden?
- Wie kan er mee met een sledehondentocht?
- Welke kleding heb ik nodig voor een huskytocht?
Huskytocht in Zweden: veelgestelde vragen
Tijdens een sledehondentocht zijn er een aantal zaken die je van tevoren al wel ziet aankomen door gezond boerenverstand. Je weet bijvoorbeeld dat er sneeuw zal zijn (dus dat het koud is) en dat een professioneel team je mee op pad gaat nemen met een slee, voortgetrokken door honden. Lijkt niet heel moeilijk, toch? Omdat het concept van een sledehondentocht in eerste instantie zo ontzettend duidelijk lijkt, maar er in praktijk toch altijd veel vragen ontstaan voorafgaand aan het boeken van een dergelijk avontuur (of vlak na het boeken ervan), wil ik heel graag onze ervaringen delen om zo alvast de belangrijkste onderwerpen te belichten.
Wat kan ik verwachten tijdens een huskytocht in Zweden?
Je gaat op reis naar Zweden en daar hoort de sledehondentocht bij. Wij praten je door de tocht heen, van begin tot eind:
- Aankomst bij sledehondenkennel: Je bent vaak in een afgelegen gebied met veel sneeuw, maar de route staat áltijd goed aangegeven want men is gewend aan toeristen. Zodra je uit de auto stapt hoor je al het joelen van de honden, ze weten dat ze later aan het werk mogen en daar worden ze nou eenmaal heel blij van. Als je dit niet gewend bent kun je hiervan schrikken, want een sledehondenbedrijf heeft al gauw een vijftigtal honden. De eigenaren zullen je verwelkomen en alvast een snelle check doen van je outfit en of deze geschikt is voor wat je gaat doen. Misschien merk je hier niets van, wat betekent dat het in orde is. Twijfel je? Dit is het moment om het te vragen. Als je straks onderweg bent, kun je je niet meer omkleden. Zien de eigenaren dat je kleding toch niet helemaal optimaal is, dan zullen ze je vragen om één van de vele kledingstukken uit hun uitleenassortiment aan te trekken. Check bij het boeken altijd even of ze uitleenartikelen hebben. Een sledehondenbedrijf gaat niet elke toerist van top tot teen kleden, maar vaak is er wel wat aanwezig.
- Veiligheidsbriefing: Dit is zonder twijfel het allerbelangrijkste deel van de sledehondentocht. Elk zichzelf op waarde schattend sledehondenbedrijf zal voorafgaand aan de tocht een veiligheidsbriefing geven. Vaak in het Engels. Tijdens de veiligheidsbriefing houd je je mond dicht en je oren open (dat zullen ze niet op die manier tegen je zeggen, maar neem van mij aan dat het gewaardeerd wordt), want wat hier verteld gaat worden kan dit avontuur maken of breken. Het zorgt ervoor dat jij en je familie en vrienden straks terugkijken op een positieve ervaring, maar minstens even belangrijk is de veiligheid van de honden die deze tocht voor jullie gaan uitvoeren. Ik ga inhoudelijk niet in op wat er verteld wordt tijdens een veiligheidsbriefing, want dat kan per bedrijf nét anders zijn. Zorg ervoor dat je, ook al vind je het zelf nogal spannend, de aandacht voor deze uitleg kunt opbrengen en volg de instructies precies op zoals verteld. Heb je vragen of begrijp je iets niet helemaal, dan zullen de eigenaren hier de tijd voor nemen totdat álles helder is.
- Inspannen van de honden: Je ziet en/of hoort een orkest aan honden en je kunt jezelf nog maar nauwelijks horen denken. Iedereen gaat richting de plek waar de sleeën klaarstaan en daarna worden de honden in het span gezet. De eigenaren hebben hier een plan voor, welke hond in welk team gaat. De combinatie aan honden die voor een slee gaat is gekozen op basis van krachten, karakters en soms ook relaties tussen de honden. Voorafgaand aan dit inspannen heeft elke hond een eigen harnas aan gekregen, waarmee ze vastgemaakt worden aan de centrale lijn van het hondenspan. Hierdoor kunnen ze hun krachten goed gebruiken om de slee vooruit te trekken zonder geblesseerd te raken. Het gaat je opvallen dat de husky’s zéér opgewonden zijn en ze zullen meteen beginnen met trekken aan de slee. Gelukkig staat de slee nog goed vast op dit moment. Zodra alle honden in hun eigen team gezet zijn, zullen de eigenaren het teken geven van vertrek. In de veiligheidsbriefing is uitgelegd hoe dit werkt, dus dat zit nog vers in je geheugen. Tip: houd je goed vast aan de slee!
- Je bent op weg met sledehonden: Hierover kan ik een heel epistel schrijven, maar dat doe ik niet. Je bent op weg met sledehonden, geniet ervan!
- Terugkomst bij de sledehondenkennel: Moe maar voldaan slee je het laatste stukje terug naar de thuisbasis. De tocht zit erop! Vaak is er nog de mogelijkheid om na te praten over de tocht of gewoon een praatje te maken met de eigenaren over hun tóch wel bijzondere beroep. In veel gevallen kan er nog even geknuffeld worden met de honden, die overigens ook erg fotogeniek zijn! Na afloop stap je in de auto terug naar je vakantieadres en zul je merken dat je hoofd en je hart overstromen van al deze nieuwe indrukken.
Welke sledehondentocht zal ik boeken?
Op de website van een sledehondenbedrijf zul je heel gemakkelijk een overzicht vinden van de diverse tochten die er worden aangeboden. Vaak betreft het tochten van verschillende afstanden en tijdsduur, variërend van een uurtje tot meerdaagse expedities. Maar hoe weet je nu welke tocht er bij jou past? Het is tenslotte de eerste keer dat je een sledehondentocht boekt, dus waar houd je rekening mee?
Korte huskytocht in Zweden:
Sommige kennels bieden een tocht aan van ongeveer 1-1,5 uur, die vaak gevolgd wordt door een gezellige kop koffie bij het vuur. Deze tochten zijn ideaal voor als er kleine kinderen mee gaan, die niet zo’n lange spanningsboog hebben en voor wie stilzitten in de kou niet heel lang leuk blijft. Houd er rekening mee dat voor de allerkleinsten ook een korte tocht veel gevraagd kan zijn wanneer het erg koud is. Ik spreek hierbij uit ervaring, waar wij jaren geleden dachten dat het een goed idee was om onze dochter van veertien maanden bij oma op schoot mee te nemen op een dergelijke tocht. De temperatuur van -27 graden Celsius maakte dit niet tot een daverend succes. Denk er dus van tevoren goed over na of deze activiteit geschikt is voor de leeftijd van het kind. Sommige bedrijven helpen je een beetje met deze keuze en hanteren een leeftijdsgrens voor kinderen. Een korte huskytocht kan ook heel geschikt zijn voor wanneer je eigen fysieke gesteldheid het niet toelaat om lang op de slee te staan of wanneer je een uurtje simpelweg genoeg vindt. Een dergelijke korte tour wordt echter niet overal aangeboden.
Fikatocht met husky’s:
De meest gekozen tochten zijn die van 2-3 uur met een fikapauze (koffiepauze) in het midden. Vaak is het zo dat er bij deelnemers eentje op de slee staat en ‘stuurt’, remt en indien nodig de honden meehelpt, waarbij de andere deelnemer plaatsneemt in de slee. De fikapauze is dan een goed moment om van positie te wisselen wanneer je dat wilt, zodat beide deelnemers beide plekken kunnen ervaren. Je hoeft voor een dergelijke tocht geen topatleet te zijn, maar het is wel fijn wanneer je een redelijke basisconditie hebt zodat je de honden kunt helpen door mee te steppen wanneer dat nodig is bij een helling omhoog. De reacties die we vaak horen na een fikatocht is dat deze precíés lang genoeg zijn voor een eerste keer. Omdat het iets is dat je nog nooit eerder gedaan hebt, zul je zien dat je na afloop zowel fysiek als mentaal best wel moe bent.
Langere sledehondentocht met lunch:
De dagtochten met lunch worden minder gekozen, maar zijn ook ab-so-luut de moeite waard. Fysiek vragen deze tochten iets meer van je, omdat je zo’n vijf tot zes uur onderweg bent. Wanneer je hier goed op gekleed bent, is dit in de meeste weersomstandigheden best te doen. Het duurt 5-6 uur, maar heet een soms dagtocht. Hoe kan dat? Dit is ongeveer de tijd dat er hier daglicht is in de meeste wintermaanden. We horen soms van mensen die deze tours doen dat ze de dag erna toch wel wat spierpijn ervaren, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de onvergetelijke ervaring!
Meerdaagse sledehondentocht:
Dit is een keuze die ik voor een eerste keer absoluut zou afraden. Omdat wij zelf sledehonden hebben en voor onze hobby er op uit trekken met onze eigen husky’s, kan ik je met zekerheid vertellen dat je over een meerdaagse sledehondentocht niet te licht moet denken. Natuurlijk is het allemaal onder begeleiding van de eigenaren, maar als dit je eerste kennismaking met sledehonden is dan zou ik toch voor een tocht kiezen die je binnen één dag afrondt. Je zult voor een meerdaagse rit ook fysiek best wel fit moeten zijn. Heb je al ervaring met husky tours? Dan weet je al een beetje wat je ervan kunt verwachten en dan is deze keuze misschien een logischere voor jou.
Wat moet ik (niet) doen tijdens een huskytocht in Zweden?
Wel doen: goed luisteren naar de instructies voorafgaand aan de sledehondentocht
Zoals ik al eerder benoemde, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: luister goed tijdens de veiligheidsbriefing en volg alle instructies op zoals deze benoemd worden. Wordt er verteld dat je een bepaalde hond niet moet benaderen, doe dat dan niet. Wordt er verteld hoe je de honden kunt helpen tijdens de tocht, doe dat dan precies zoals uitgelegd. Er wordt altijd uitgelegd hoe de start zal verlopen, in welke volgorde dingen gedaan worden en waarom.
Niet doen: schreeuwen tegen de honden
Honden zijn dieren en dus geen machines. Die zullen dus, ondanks hun jarenlange training en ervaring, niet áltijd precies doen wat jij verwacht. Zij zijn degenen die voor jou aan het werk gaan om deze slede voort te trekken en dat doen ze maar al te graag, maar daarvoor verdienen ze wel ons respect. Het zal je misschien verrassen, maar er zijn mensen die denken dat stemverheffingen een hond duidelijker maken wat de bedoeling is. Net als mensen zijn honden niet sneller geneigd om je instructies op te volgen als je ze gilt. Schreeuw dan ook nooit tegen de honden in je team. Honden hebben over het algemeen een fantastisch gehoor, wat schreeuwen overbodig maakt. Mocht er een dove hond zijn, dan is schreeuwen nog veel zinlozer. Hoe dan ook, behandel de honden zoals je zelf behandeld zou willen worden. Jullie zijn een team.
Wel doen: beloon je honden voor de geleverde inspanning
Natuurlijk zijn het niet jouw eigen honden, maar zo kan het wel voelen wanneer je met de op pad bent. Zit de tocht erop? Beloon je honden! Niet met iets te eten natuurlijk, maar door ze verbaal te laten weten hoe goed ze het gedaan hebben. Misschien zijn er wel honden in jouw team die een aai of knuffel op prijs stellen. Check dit altijd eerst met de eigenaren, want niet elke hond is knuffelig aangelegd. Ook onderweg kun je je honden altijd verbaal belonen voor het werk dat ze leveren.
Niet doen: de slee loslaten
Wat er ook gebeurt, laat de slee niet los! Deze honden en hun welzijn is echt álles voor de eigenaren van de kennel en zij vertrouwen erop dat jij er alles aan doet om hun honden veilig te houden. Struikel je en word je meegesleurd? Vasthouden en proberen op te staan! Verlies je een handschoen/schoen/ring/telefoon etc? Slee vasthouden, stoppen en blijven staan op je slee, totdat je door de eigenaren iets anders verteld wordt. Belanden je honden in een gevecht met elkaar (onwaarschijnlijk, maar je weet het niet), houd je slee vast en blijf staan totdat je iets anders verteld wordt. Wat er gebeurt als je de slee loslaat, kun je mogelijk wel zelf bedenken. Er komt in ieder geval een stukje hardlopen bij kijken.
Wie kan er mee met een sledehondentocht?
Zoals al eerder genoemd kan het zo zijn dat bedrijven die tochten met husky’s organiseren een leeftijdsgrens voor kinderen hanteren. Aan de andere kant zijn er ook ouderen die zich wellicht afvragen of een sledehondentocht nog kan op die leeftijd. Mocht je twijfelen, schroom dan niet om contact op te nemen met het bedrijf. Het bedrijf waarmee wij het meest samenwerken, Sweden Husky Tours, heeft zelfs als policy dat er alleen via telefoon of e-mail geboekt kan worden en niet in een online boekingssysteem. Dit doen ze om te voorkomen dat er teleurstellingen achteraf zijn en ze mensen zo goed kunnen informeren over de mogelijkheden. Zo zijn er, bij perfecte omstandigheden op de trails en ouders die zich bewust zijn van de risico’s, weleens kinderen die onder hun leeftijdsgrens van 4 jaar mee gaan in de slee of kinderen jonger dan 18 jaar die de slee een stukje kunnen besturen wanneer ze voldoende gewicht hebben om de slee te kunnen sturen en remmen. Er zijn mensen boven de leeftijd van 80 jaar die de slee nog zelf kunnen besturen, maar ook ouderen die een jonger iemand meebrengen en zelf plaatsnemen in de slee. Zelfs wanneer je fysieke of mentale beperkingen hebt, ligt een sledehondentocht misschien nog wel binnen je mogelijkheden. Indien je vergezeld wordt door een begeleider, kan Sweden Husky Tours met je meedenken en meestal is er wel een manier om de droom toch te laten uitkomen.
Welke kleding heb ik nodig voor een huskytocht in Zweden?
Huskytochten in de sneeuw worden gedaan vanaf begin december tot ongeveer eind maart. In die periode kan de temperatuur variëren van enkele graden boven nul tot bijna dertig graden onder nul. Het is dan ook lastig om heel precies aan te geven wat je aan moet trekken. Uitgangspunt is dat het maken van laagjes altijd een succesvolle formule is. Toch zijn er een aantal dingen die je écht nodig hebt wanneer een sledehondentocht op je vakantieplanning staat:
- Water- en winddichte jas: Zorg voor een goede winterjas die je lichaam beschermt tegen zowel water als wind. Het is fijn als er een grote capuchon op zit die je eventueel bij zeer koud weer over je muts op kunt doen voor extra isolatie. Een jas houdt je beter warm wanneer deze niet superstrak om je lichaam zit. Een laagje lucht tussen de verschillende lagen kleding heeft ook een isolerende werking.
- Water- en winddichte (ski)broek: Omdat je benen hoe dan ook met sneeuw in aanraking gaan komen, is het verstandig om een skibroek over je andere lagen te dragen. Ook hier geldt weer, zorg dat de broek niet knelt.
- Sokken: trek bij voorkeur wollen sokken aan en indien het heel koud is kun je een extra paar aantrekken als je dat fijn vindt.
- Schoeisel: Warme en waterdichte snowboots van goede kwaliteit zijn onmisbaar tijdens een sledehondentocht. Schoeisel dat echter geschikt is bij -5 graden Celsius is heel anders dan schoeisel dat je nodig hebt bij 30 graden onder nul. Mocht je schoeisel onverhoopt toch niet helemaal geschikt zijn, dan is er meestal materiaal te lenen.
- Overig: Zorg altijd voor een colsjaal, muts en handschoenen (of wanten). Ondanks dat het misschien niet heel koud lijkt, ben je gedurende langere tijd buiten en kan de temperatuur op verschillende plekken nogal variëren.
Omdat een huskytocht in Zweden mogelijk de meest geboekte winteractiviteit is, lijkt het soms alsof van tevoren alles al duidelijk moet zijn bij jou als toerist. Want iedereen weet toch wat zo’n tocht precies inhoudt? Niets is echter minder waar. Bij een tocht met deze lieve, hardwerkende honden komt zó veel meer kijken dan je in eerste instantie denkt, dat het helemaal niet gek is dat je voorafgaand aan je reis een heleboel vragen hebt. Vragen die wij heel graag voor je beantwoorden, omdat we zelf ook een team husky’s hebben (privé, we doen er geen tours mee) en heel goed begrijpen dat dit voor de meeste mensen geen dagelijkse kost is. Dat we met onze eigen husky’s geen tochten organiseren, wil echter niet zeggen dat ze je aandacht niet willen. Ze staan altijd te trappelen om nieuwe vrienden te maken om mee te knuffelen.
Een laatste ding dat ik je wil meegeven is dat het áltijd belangrijk is om je te verdiepen in het bedrijf waar je de tour boekt. Zorg ervoor dat je een plek kiest waar men goed voor de honden zorgt en waar de honden een fijn leven hebben. Deze honden zijn gebouwd om te rennen en willen dit heel graag, maar het zijn geen machines en verdienen dus ook liefde, aandacht en verzorging. Heb je het juiste bedrijf gevonden? Veel plezier op dit onvergetelijke avontuur!
Zijn er spullen waarover je twijfelt, ben je benieuwd of wij bij Hovra Vandrarhem iets hebben dat je kunt lenen of heb je nog een heel andere vraag over je huskytocht in Zweden, neem dan gerust contact met ons op.