Op onze website bieden we een divers assortiment aan avontuurlijke reizen aan die allemaal één ding overeenkomstig hebben: onze locatie in Zweden! Daar staat ons Bed & Breakfast, gevestigd in een oud Zweeds schoolgebouw, dat de home base vormt voor al onze reizen. Wanneer je je reis gaat plannen en op de kaart kijkt, kom je er al snel achter dat deze oase van rust tussen de 1750 en 2000 kilometer van je huis in Nederland verwijderd is. De eerste vraag die in je opkomt is dan ook: ‘Hoe kom ik daar?’ Omdat deze vraag niet kort en bondig te beantwoorden is, ga ik de vier meest populaire manieren van reizen voor je uitleggen.
Ik wil naar Zweden, maar hoe kom ik daar?
Het zal geen verrassing zijn dat er meerdere manieren zijn om in Zweden te belanden, maar hoe maak je een keuze die past bij jouw voorkeur, budget en reisgezelschap? De keuze kan ik niet voor je maken, maar ik kan je wel informeren over de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen.
Met het vliegtuig naar Zweden
Bij veel van onze reizen is een transfer van Stockholm Arlanda Airport inbegrepen in de prijs. Veel mensen kiezen er dan voor om het vliegtuig naar Zweden te nemen, omdat dit de snelste manier van reizen is en je meteen op de juiste locatie bent voor onze pick-up naar onze locatie in Zweden. We bieden ook reizen aan waarbij deze transfer niet is inbegrepen, omdat de doelgroep en/of groepsgrootte daarvoor minder geschikt is. Voor deze reizen kun je zelf je wijze van vervoer kiezen, en dat kan uiteraard alsnog het vliegtuig zijn. Diverse maatschappijen vliegen meerdere keren per dag van Amsterdam naar Stockholm. Wij vinden zelf KLM de fijnste aanbieder, vanwege de betrouwbaarheid, communicatie en goede service. We hebben de afgelopen jaren diverse keren deze route per vliegtuig afgelegd, met kinderen, zonder kinderen, met huisdieren. Natuurlijk is er weleens sprake van een vertraging, maar over het algemeen ervaren wij vliegen als een prettige en snelle reiswijze.
Wanneer je eenmaal bent aangekomen op Stockholm Airport, dan ben je nog wel zo’n 350 kilometer verwijderd van onze locatie. Reis je met het vliegtuig, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om ook een huurauto te boeken om gedurende je verblijf tripjes te maken. Dit kun je doen in Stockholm bij het vliegveld (diverse aanbieders), maar je kunt ook vanuit Stockholm met de trein naar Ljusdal (dat ligt op 25 min rijden van onze locatie) en daar een auto huren. Daar zijn echter minder aanbieders en beschikbare voertuigen. Bovendien is de rit vanuit Stockholm helemaal geen vervelende route om te rijden. Neem je toch de trein? Houd er dan rekening mee dat je voor treinen in Zweden veelal vooraf een ticket moet boeken. In sommige treinen krijg je dan zelfs een vaste zitplaats aangewezen. Heb je hulp nodig bij het boeken van een treinreis, laat het ons weten. Reis je tussen 1 oktober en 15 april met een huurauto? Dan is het mogelijk om zogenaamde spijkerbanden (Zweeds: dubbdäck) onder je auto te krijgen. Deze zijn erg aan te raden wanneer het vriest of sneeuwt, dus zorg dat je er specifiek om vraagt wanneer je de huurauto boekt. In het gebied van Zweden waar Stockholm ligt is het namelijk vaak ander weer dan in midden-Zweden en dan liggen deze banden niet standaard onder de huurauto’s.
+ Snel
+ Gemakkelijk
– Duurder voor grotere reisgezelschappen
– Beperkte bagage
– Gebonden aan vertrektijden
– Niet milieubewust
– Op locatie huurauto nodig
Roadtrip door Scandinavië
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je geboekte reis een deel te laten zijn van een veel langere reis door Scandinavië. Je vertrekt dan met je auto, busje of camper vanuit huis met al je spulletjes en maakt er een onvergetelijke roadtrip van. Je reis naar onze locatie wordt hierdoor een heel stuk langer (afhankelijk van het aantal overnachtingen dat je onderweg plant), maar het stelt je wel in staat om ook in Duitsland, Denemarken en/of Noorwegen nog bezienswaardigheden te bezoeken. Met kinderen is bijvoorbeeld Legoland in Denemarken een aanrader, maar ook in Zuid Zweden is er genoeg te doen.
Wanneer je de hele weg met de auto wilt afleggen zul je op een zeker moment over een brug tussen Denemarken en Zweden moeten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de Öresundbrug te nemen die je van Kopenhagen naar Malmö brengt. Hiervoor betaal je tol. Hoeveel de tol bedraagt hangt af van je voertuig en of je al dan niet een abonnement hebt/afsluit.
Wanneer je denkt aan een langere roadtrip dan zie je in gedachten de kosten voor de diverse verblijven al stijgen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, maar dat hangt dan weer af van de mate van avontuur die je zoekt onderweg naar onze locatie in Zweden. De meeste campings in Zweden zijn van 1 mei tot 1 oktober geopend en de prijzen voor een kampeerplek of trekkershut zijn écht niet onredelijk. Daarnaast mag je in Zweden ook wildkamperen, want er bestaat hier zoiets fijns als het allemansrecht. Dit klinkt alsof je zomaar alles mag doen en laten, maar er zijn tóch afspraken over gemaakt, om het voor iedereen fijn te houden. Hier lees je er meer over.
Ook als je met je eigen auto naar Zweden gaat, is het goed om na te denken over het seizoen. Reis je in de winter, dan vraag je je misschien af hoe dat moet met winterbanden/spijkerbanden. Kom je in een periode dat het risico bestaat op vorst en sneeuw, dan doe je er goed aan om in Zuid-Zweden je banden te laten wisselen voor dubbdäcks (spijkerbanden). Er zijn bedrijven die jouw banden dan tijdelijk opslaan, spijkerbanden onder je auto zetten en dit op de terugweg andersom regelen voor je.
+ Eigen vertrouwde auto
+ Meer bagageruimte
+ Flexibiliteit
+ Milieubewuster
+ Lagere kosten
– Kost meer tijd
Met de trein naar Zweden
Het zal misschien niet de eerste reisoptie zijn die in je gedachten opkomt wanneer je naar onze locatie in Zweden wilt reizen, maar je kunt Zweden prima bereiken met de trein. Via de website van de NS kun je reisopties bekijken, maar voor het daadwerkelijk boeken kan het toch handig zijn om telefonisch contact op te nemen. We hebben gasten met kinderen gehad die met de trein vanuit Groningen zijn gereisd. Zowel ouders als kinderen waren erg ervaren met treinreizen. Of de prijzen voordeliger zijn dan een vliegticket, hangt van verschillende factoren en opties af. Milieuvriendelijke is het zeker wel! Je kunt daarnaast in de trein als gezin of groep een spelletje doen en in de nachttrein kun je zelfs een slaapcompartiment boeken. Een nadeel aan de trein kunnen de vele overstappen en zeer frequent voorkomende vertragingen zijn in de diverse landen. Daarnaast kunnen de voorzieningen in de treinen beperkt zijn. Je kunt er maar lastig een kinderwagen kwijt en ook voor bagage is heel weinig ruimte in een slaapcompartiment. Ook hebben niet alle (stapel)bedden in een slaapcompartiment een rekje dat beschermt tegen uit bed vallen, dit kan lastig zijn wanneer je met kinderen reist en ervoor kiest je compartiment te delen met andere reizigers. Je zult er met een treinreis over na moeten denken dat je eenmaal in Zweden toch een huurauto nodig zult hebben, want alles ligt hier ver van elkaar. En dat maakt dit land juist zo fantastisch!
Voor een alleenreizende volwassene of een groep volwassenen met enige reiservaring en een flexibele houding is de trein een perfecte optie. Voor gezinnen met kleine kinderen lijkt het reizen met de trein leuker dan het in werkelijkheid is. Het werd om bovengenoemde redenen dan ook afgeraden door het jonge gezin uit Groningen.
+ Sneller dan reizen met de auto
+ Aandacht voor elkaar onderweg
+ Milieubewust reizen
+ Slapen terwijl je reist
– Vertragingen
– Beperkte bagageruimte
– Gebonden aan vertrektijden
– Op locatie huurauto nodig
Bootreizen naar Zweden
Een hele leuke variatie op de roadtrip is om een gedeelte van de reis af te leggen per boot. Vooral met kinderen is dit een welkome afwisseling op de autoreis naar Zweden. Wij ervaren het bootgedeelte van onze reis altijd als een feestje. Het is écht een rustmoment in de reis waarin zowel de kinderen als wij tot rust kunnen komen. Omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om met de boot naar Zweden te reizen en ik die niet allemaal kan bespreken, geef ik hier mijn top 3:
- Color Line | Kiel – Oslo: Dit zal je verbazen, want je was toch onderweg naar Zweden? En Oslo ligt in Noorwegen. Dat klopt. Ik zal je uitleggen waarom deze overtocht de voorkeur heeft. Aan het begin van je reis ga je vanuit Nederland naar Kiel in Duitsland. Dit duurt, afhankelijk van je woonplaats in Nederland, zo’n 3-6 uur. Best te overzien toch? De bootreis vertrekt begin van de middag, duurt ongeveer 20 uur en heeft een overnachting in een hut aan boord. In de ochtend stap je fris en fruitig in je auto om in nog ongeveer 6 uur door te rijden naar ons Bed & Breakfast. Dit is een kortere reis aan Scandinavische zijde dan de overtocht van Kiel naar Göteborg, dat wél in Zweden ligt. Huisdieren moeten op het autodek blijven en kun je alleen op bepaalde tijden bezoeken, wat deze reis minder geschikt maakt voor mensen die hun pluizige vriendjes mee op vakantie willen nemen.
- Stenaline | Kiel – Göteborg: Deze overtocht staat nét op de tweede plek, maar had net zo goed eerste kunnen zijn. Het reisdeel met de auto vanuit Göteborg is een stuk langer (8,5 uur) en zal door sommigen dan ook alsnog met een extra overnachting gedaan worden. Het voordeel aan deze overtocht vind ik zelf de dienstregeling. Je gaat vlak voor het avondeten aan boord en hebt dus álle tijd op de eerste reisdag om in Kiel aan te komen, je kunt op de boot een hapje eten, lekker slapen en rijdt de volgende dag na het ontbijt uitgerust van boord. De bootreis duurt ongeveer 15 uur. Je kunt ook een hut boeken waar één of twee huisdieren mee mogen.
- Stenaline | Frederikshavn – Göteborg: Een kortere overtocht zonder overnachting in een hut, maar je kunt hier wel een comfortabele ligstoel boeken. De reis duurt slechts 3,5 uur en is uitstekend te combineren binnen een roadtrip na bijvoorbeeld een dagje Legoland Billund of een bezoekje aan de stad Aalborg. Gezien de kortere overtocht zonder overnachting is de prijs een stuk lager dan de andere overtochten. Daar staat tegenover dat je onderweg dan nog wel een andere overnachting moet plannen, maar binnen een roadtrip past dit uitstekend.
Prijstechnisch zal een bootovertocht iets duurder uitvallen dan de gehele weg met de auto en bijbehorende brandstof en overnachting(en) die je nodig hebt om naar onze locatie in Zweden te rijden. Het hangt er echter vanaf wanneer je boekt en voor welke luxe aan boord je wilt betalen.
+ Verdeelt de reis in 2 comfortabelere delen
+ Vakantiegevoel
+ Slapen terwijl je reist
+ Je eigen auto mee op reis
+ Milieubewuster dan vliegen
+ Veel bagageruimte (eigen auto)
– Prijzen kunnen hoog zijn
– Gebonden aan geboekte afvaart
Het kan best zijn dat je zelf nog meer voordelen of nadelen van een bepaalde manier van reizen ziet, welke invloed kunnen hebben op je keuze. Sommige mensen hebben erg last van wagen- of zeeziekte en daardoor vallen bepaalde opties af. Ook kan het zijn dat je vliegen niet prettig of te spannend vindt. Hoe je het ook wendt of keert, de reis van Nederland naar midden Zweden is een lange, maar zéker de moeite waard!
Wil je meer informatie over de reismogelijkheden of onze ervaringen ermee, stuur ons gerust een bericht!