De afgelopen jaren hangt werk steeds minder af van een specifieke of aangewezen locatie, dat hebben we (vrijwel) allemaal kunnen ervaren door de COVID pandemie. Uiteraard zijn er beroepsgroepen die fysiek aanwezig moeten zijn om hun werk uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de meeste piloten, chirurgen en stratenmakers. Maar spelen jouw werkzaamheden zich grotendeels af achter een computerscherm of aan een vergadertafel? Dan zou een workation wel eens dé perfecte afwisseling kunnen zijn voor jou! Plots komen er een heleboel vragen in je op, want wat is een workation dan en hoe gaat dat in zijn werk? Ik beantwoord hier vijf vragen om een workation ook voor jou een stukje dichterbij te brengen.
5 vragen over workations
1. Wat is een workation en waar is het goed voor?
Combineer het Engelse woord voor ‘werk’ en ‘vakantie’ en je komt tot ‘workation’. Deze term spreekt dus al voor zichzelf: je bent aan het werk maar je bent ook op vakantie. Veel werkzaamheden zijn niet gebonden aan een kantoorpand in de randstad of moeten per se om negen uur in de ochtend uitgevoerd worden. Deze arbeid kan ook heel prima verricht worden vanaf een locatie op enkele duizenden kilometers afstand terwijl je voor, tussen of na je werk nieuwe ervaringen kunt opdoen of gemakkelijk tot rust kunt komen. Leuk, maar is dat dan ook nog ergens goed voor? Jazeker! Een nieuwe omgeving en nieuwe ervaringen zorgen ervoor dat je je energieker voelt en productiever werkt. Het kost je geen of minder vakantiedagen, maar je bent er toch even uit. Bovendien zorgen workations voor gemotiveerde werknemers binnen een bedrijf, omdat het flexibiliteit en vertrouwen uitstraalt als een werkgever de opties voor workations toejuicht of zelf aanbied of organiseert. Daar wordt iedereen enthousiast van toch? Stel je voor dat je op een verjaardag vertelt over je werk, dat je van je baas enkele weken per jaar mag uitvoeren op een locatie naar keuze. Of dat je baas juist een workation regelt voor jullie team om een bepaald project van de grond te krijgen. Of dat je er als Zzp’er voor kiest om locatievariabel te werken en daarbij het nuttige met het aangename te verenigen. Ik gok dat de overige gasten op die verjaardag exact willen weten hoe dat in elkaar zit en jij de rest van de avond mag uitleggen hoe zij dat ook voor elkaar kunnen krijgen.
2. Hoe kies je een goede locatie voor een workation?
Er is hier eigenlijk geen goed of fout en de keuze voor de locatie zal voor iedereen anders uitvallen. Wat belangrijk is, is dat de locatie mogelijkheden heeft om effectief aan het werk te zijn. Ga je alleen en ben je enkel afhankelijk van een goede internetverbinding en je laptop? Dan zal elke locatie met een comfortabele stoel en stabiel internet voldoen en kun je andere factoren zoals activiteiten, temperatuur, omgeving mee laten spelen. Niemand kan voor jou bepalen of jouw ideale workation in een stad of in een bos plaatsvindt. Of het strand zich op vijf minuten loopafstand bevindt of dat het noorderlicht er te zien is in de avond? Jij kiest. Is jouw workation deel van een project en is het de bedoeling dat je met een team samenwerkt, dan zal het aan meer factoren moeten voldoen. Zijn er voldoende werkplekken? is er een vergaderruimte? wordt er lunch verzorgd? Dat soort dingen. Zoals hierboven al beschreven, combineer je werk met vakantie. Voor de één is vakantie het werken aan een project bij een knisperend haardvuur en het maken van lange wandelingen door de natuur, de ander zoekt het avontuur op en wil voor of na een vergadering naar de skipiste. Weer een ander heeft behoefte aan zon, zee en strand. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het bedrijf waar je werkt veel ervaring heeft met workations en daardoor een aantal locaties aanbiedt als optie omdat het er goede ervaringen mee heeft of misschien wel prijsafspraken. Heb je een locatie op het oog waar je voornemens bent je workation door te brengen? Schroom niet om vragen te stellen over de benodigde voorzieningen voor jouw werk. Het is tenslotte de bedoeling dat je productief bent en tegelijk kunt ontspannen. Het zou zonde zijn als je dan bij aankomst veel tijd en energie kwijt bent omdat er zaken niet geregeld zijn.
3. Ga je alleen op workation of met een team?
Het kan beide. Ook wanneer je normaliter in een team werkt, kun je in je eentje op workation gaan. Je maakt dan uiteraard van tevoren goede afspraken met elkaar om te voorkomen dat er werk niet of dubbel gedaan wordt en hoe de communicatie zal plaatsvinden over de werkzaamheden. Er is geen enkele reden waarom dit niet zou kunnen, mits de werkgever dit ziet zitten. Er zijn zelfs workations die gecombineerd worden met een gezinsvakantie, waarbij per dag enkele uren gewerkt wordt en ondertussen de kinderen alvast een duik nemen in het zwembad of spelen in de speeltuin. Maar je kunt ook als zakelijk team gezamenlijk op workation gaan. Dit vergt wat meer planning en organisatie, zowel binnen het bedrijf als op privégebied, om alle agenda’s op te lijnen. Een groot voordeel van een teamworkation als is dat dit uitstekend te combineren is met een teambuilding. Voor een werkgever is het een groot voordeel wanneer een hele afdeling werkt aan de hechtheid en effectiviteit van het team, tegelijk wat werk verricht en als kers op de taart een aantal onvergetelijke activiteiten beleeft met elkaar.
4. Wat gaat dat kosten?
Het is natuurlijk een open deur, maar een workation werkt net als een vakantie. Je maakt het zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Enkele factoren die daarbij een groot verschil maken zijn bijvoorbeeld locatie (blijf je binnen Europa of niet?), vervoersmiddel, verblijfsduur, voorzieningen, activiteiten ter plaatse, etc. In principe kun je daarvan redelijk snel zelf een optelsom maken. Wil je besparen in kosten, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een huizenruil of oppaswoning. Vaak houdt dat ook in dat je de beschikking hebt over een eigen keuken en dat je minder afhankelijk bent van buiten de deur eten. Scheelt ook weer in de kosten. Heb je eenmaal berekend wat een workation je gaat kosten? Dan is er natuurlijk nog de laatste vraag…
5. Wie gaat dat betalen?
Meer en meer werkgevers zien het belang van workations en verdiepen zich hierin. Werk jij op een plek waar workations al de normaalste zaak van de wereld zijn? Dan is de kans groter dat er binnen het bedrijf ook financieel meer geregeld is om werknemers een workation te laten nemen en dat geheel of gedeeltelijk te betalen. In het geval dat een workation georganiseerd wordt op initiatief van het bedrijf of de organisatie, is het gebruikelijk dat een werknemer hier geen extra kosten voor hoeft te maken. Vaak zie je dat dit dan samen gaat met een teambuilding of een specifieke extra opdracht waar de werkgever veel belang aan hecht. In het geval dat de werkgever niet alle kosten van een workation vergoedt, is er misschien wel iets mogelijk middels een budget voor persoonlijke ontwikkeling. Hier kom je het gemakkelijkst achter door het gesprek aan te gaan met de personeelsafdeling. Zij kunnen je vertellen of er mogelijkheden zijn en welke. Houd in gedachten dat wanneer het geen verlofuren kost, dit op zichzelf ook al een financieel voordeel voor je is. Ben je zelfstandig ondernemer en overweeg je een workation? Overleg van tevoren met je belastingconsultant wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de zakelijke kosten die je maakt en welke kosten daar wel of niet onder vallen.
Ben je enthousiast geworden over een workation of ben je na je vorige workation alweer op zoek naar een nieuwe locatie voor de volgende omdat het flexibele werken je zo goed bevalt? Ben je daarnaast fan van rust en ruimte, maar ook van onvergetelijke avonturen? Al wel eens aan Zweden gedacht? Neem dan contact op en kom erachter wat wij voor je kunnen betekenen. Wie weet sta jij met je collega’s deze winter op een slee met husky’s ervoor, slechts een halfuur na jullie werkoverleg. En…misschien wordt je werkgever er ook wel nieuwsgierig van.